Terug
29 april 2024

Wat kost elektrisch rijden

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Maar wat kost het nu echt om een elektrische auto te hebben? In deze blog duiken we diep in de kosten van elektrisch rijden en vergelijken we deze met rijden op benzine of diesel.

wat kost elektrisch rijden? Theme shape

Aanschafkosten van elektrische auto’s

Elektrische auto’s kunnen in de winkel duurder lijken dan gewone auto’s. Maar, de overheid geeft soms subsidies die de prijs verlagen. In Nederland kan deze subsidie oplopen tot €2.900, waardoor een elektrische auto soms zelfs goedkoper is in aanschaf dan je denkt!

Kosten voor het opladen

Elektrisch rijden betekent dat je jouw auto oplaadt in plaats van tankt. Thuis opladen is het goedkoopst, vooral ’s nachts als de stroomprijzen lager zijn. Openbare laadstations zijn iets duurder, en snelladen, wat super snel kan opladen, is het duurst. Het kost gemiddeld €0,36 per kWh om thuis te laden, wat neerkomt op ongeveer €36 voor een volle lading, afhankelijk van de auto. Toch zijn de kosten voor het ‘voltanken’ van een elektrische auto vaak lager dan het tanken van benzine of diesel. Laad je op bij een laadstation dan betaal je al gauw €0,60 per kWh.

Onderhoudskosten

Elektrische auto’s hebben minder bewegende onderdelen dan auto’s met een verbrandingsmotor. Dit betekent minder slijtage en dus minder onderhoudskosten. Geen olie verversen, minder remproblemen dankzij regeneratief remmen dat energie terugwint — dit alles houdt je onderhoudskosten laag.

Levensduur en afschrijving

Elektrische auto’s en hun batterijen gaan lang mee. Hoewel de batterij na verloop van tijd minder efficiënt kan worden, zijn veel fabrikanten begonnen met het aanbieden van garanties op batterijen, wat zorgt voor gemoedsrust. De levensduur van een EV-batterij kan meer dan 10 jaar zijn. De afschrijving van elektrische auto’s was voorheen hoger dan die van gewone auto’s, maar naarmate ze populairder worden, verbetert hun wederverkoopwaarde. Zo zijn dus ook elektrische occasions voordelig. Je kunt een elektrische auto leasen of voordelig een elektrische auto kopen.

Belastingvoordelen en incentives

Als eigenaar van een elektrische auto betaal je minder belasting. In veel plaatsen hoef je geen motorrijtuigenbelasting te betalen en de bijtelling voor zakelijk gebruik is ook lager. In Nederland is de bijtelling voor elektrische auto’s in 2021 slechts 12% over de eerste €40.000 van de cataloguswaarde. Deze voordelen kunnen de hogere aanschafprijs snel compenseren.

Wat kost elektrisch rijden per 100 km?

Om een goed beeld te krijgen van de kosten van elektrisch rijden, is het handig om te kijken naar de kosten per 100 kilometer. Deze kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type auto, de prijs van elektriciteit, en het verbruik van de auto.

  1. Stroomverbruik: Elektrische auto’s verbruiken gemiddeld ongeveer 15 tot 20 kilowattuur (kWh) per 100 kilometer. Dit verbruik kan variëren afhankelijk van het model en de rijstijl.
  2. Kosten van elektriciteit: De kosten van elektriciteit kunnen variëren afhankelijk van waar en wanneer je jouw auto oplaadt. Thuis opladen is meestal goedkoper dan opladen bij openbare laadstations. De gemiddelde prijs voor elektriciteit thuis ligt rond de €0,22 per kWh. Bij snellaadstations kan dit oplopen tot ongeveer €0,35 per kWh.
  3. Berekening van de kosten: Als een elektrische auto bijvoorbeeld 18 kWh per 100 km verbruikt en de kosten van elektriciteit thuis €0,22 per kWh zijn, dan zijn de kosten per 100 km ongeveer €3,96. Dit is aanzienlijk goedkoper dan de kosten voor benzine of diesel voor een vergelijkbare afstand.
  4. Vergelijking met benzine en diesel: Voor een benzineauto met een verbruik van ongeveer 6 liter per 100 km en een benzineprijs van €1,80 per liter, zouden de kosten ongeveer €10,80 per 100 km zijn. Dit toont aan dat elektrisch rijden per kilometer vaak goedkoper is dan rijden met een benzine- of dieselauto.

Conclusie

Elektrisch rijden is een investering die zichzelf terugbetaalt door lagere operationele en onderhoudskosten, plus belastingvoordelen. De kosten vooraf zijn hoger, maar de totale eigendomskosten kunnen lager zijn dan die van traditionele auto’s.

Theme shape
1
Occasion Lease Totaal Binnen twee werkdagen reactie
Heb je een vraag over één van onze occasions? Aarzel niet en stel hem direct! 🚗

Auto's vergelijken