Terug
22 mei 2024

Wegenbelasting voor elektrische auto’s in 2025 en daarna

Hoe zit het met de wegenbelasting voor elektrische auto’s in 2025 en de jaren daarna?
Elektrische auto’s (EV’s) worden steeds populairder. Maar wat betekent dit voor de wegenbelasting? In deze blog kijken we naar de veranderingen in 2025 en wat we kunnen verwachten in 2026 en 2027.

Wegenbelasting voor Elektrische Auto's in 2025 Theme shape

Wegenbelasting voor elektrische auto’s in 2025

In 2025 zullen de belastingregels voor elektrische auto’s veranderen. Tot nu toe hebben mensen met een elektrische auto vaak minder belasting betaald. Dit was om meer mensen aan te moedigen om elektrisch te gaan rijden. Maar nu er steeds meer elektrische auto’s zijn, wil de overheid dat iedereen een eerlijke bijdrage levert.

Wat verandert er in 2025?

  1. Nieuw basistarief: Vanaf 2025 gaan elektrische auto’s waarschijnlijk een basisbedrag aan wegenbelasting betalen. Hoeveel dit is, hangt af van hoe zwaar de auto is.
  2. Geld voor duurzame projecten: De extra belasting die wordt opgehaald, zal worden gebruikt om duurzame projecten te financieren, zoals laadpalen en het onderhoud van wegen.
  3. Vrijstelling van MRB tot 2025: Tot en met 2025 betalen eigenaren van volledig elektrische auto’s geen motorrijtuigenbelasting (MRB). Dit is een tijdelijke maatregel van de overheid om het gebruik van elektrische voertuigen te stimuleren. Dit geldt ook voor elektrische motoren, bussen en vrachtwagens.

Wat gebeurt er in 2026?

Wat zijn de regels voor wegenbelasting voor elektrische auto’s in 2026?
In 2026 gaat de overheid door met het aanpassen van de wegenbelasting voor elektrische auto’s. Dit jaar zal waarschijnlijk dienen als een overgangsperiode waarin de nieuwe regels worden verbeterd op basis van de ervaringen uit 2025.

Verwachte veranderingen in 2026

  1. Gelijke inkomsten: De overheid wil ervoor zorgen dat de totale belastinginkomsten ongeveer gelijk blijven, maar eerlijker verdeeld worden over alle weggebruikers.
  2. Voordelen voor zuinig rijden: Er kunnen extra voordelen komen voor elektrische auto’s die heel zuinig zijn, waardoor de belasting voor sommige modellen lager kan zijn.
  3. Tariefkorting op MRB: Van 2026 tot en met 2030 wordt er een tariefkorting ingevoerd voor emissievrije auto’s. In 2026 is de korting 40%, in 2027 en 2028 30%, en in 2030 25%. Vanaf 2031 verdwijnt deze korting en betalen eigenaren van elektrische auto’s het volledige tarief.

Wat gebeurt er in 2027?

Hoe zit het met de veranderingen voor elektrische auto’s in 2027?
In 2027 zal het nieuwe belastingstelsel waarschijnlijk volledig in werking zijn. De overheid zal dan beter begrijpen wat wel en niet werkt en kan het systeem verder verfijnen.

Toekomstige verwachtingen

  1. Veranderende belastingtarieven: De wegenbelasting kan flexibel worden en veranderen op basis van hoeveel je rijdt en wanneer je rijdt. Dit zou een eerlijker systeem kunnen opleveren.
  2. Slimme technologie: Met nieuwe technologieën in auto’s kan de belasting gebaseerd worden op real-time gegevens van je auto. Dit maakt een eerlijkere verdeling van de belastingkosten mogelijk.
  3. Toekomstige kilometerheffing: Er zijn plannen om mogelijk een kilometerheffing in te voeren. Dit betekent dat je belasting betaalt op basis van het aantal kilometers dat je rijdt. Als dit wordt ingevoerd, kan de huidige motorrijtuigenbelasting verdwijnen of aangepast worden.

Wegenbelasting voor plug-in hybrides

Plug-in hybrides (PHEV’s) hebben tot en met 2024 een korting van 50% op de wegenbelasting als ze maximaal 50 gram CO2 per kilometer uitstoten. In 2025 wordt deze korting verminderd tot 25%. Vanaf 2026 vervallen deze fiscale voordelen en betalen eigenaren van PHEV’s het volledige tarief.

Conclusie

De wegenbelasting voor elektrische auto’s zal in 2025 en de jaren daarna veranderen. Mensen met elektrische auto’s moeten zich voorbereiden op hogere belastingen. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van deze veranderingen en te begrijpen wat dit voor je betekent.

Hoewel de belastingvoordelen minder worden, blijven elektrische auto’s een belangrijke stap naar een duurzamere toekomst. Door je goed voor te bereiden, kun je nog steeds profiteren van de voordelen van elektrisch rijden.

Theme shape
1
Occasion Lease Totaal Binnen twee werkdagen reactie
Heb je een vraag over één van onze occasions? Aarzel niet en stel hem direct! 🚗

Auto's vergelijken