Terug
24 april 2023

Wat is het verschil tussen Operational lease en Financial lease?

Denk je erover om een leasecontract af te sluiten voor je bedrijf? Dan moet je weten dat er verschillende opties zijn. In dit blogbericht zal Occasion Lease Totaal het hebben over de twee populaire leasevormen: financial lease en operational lease. We zullen de voor- en nadelen van beide bespreken, zodat je een goede beslissing kunt maken. Lees verder en ontdek welke leasevorm het beste bij jouw bedrijf past!

Bekijk aanbod

VDNS Showroom Helmond Theme shape

Verschil Operational en Financial lease

Het voornaamste onderscheid tussen financial lease en operational lease zit ‘m in het eigendom. Bij financial lease ben je als ondernemer direct economisch eigenaar van het voertuig. Daarentegen is operational lease meer als huren: het bedrijfsmiddel blijft eigendom van de leasemaatschappij en je betaalt maandelijks voor het gebruik ervan.

Wat zijn de kenmerken van een financial lease en operational lease?

Als je op zoek bent naar een leasevorm waarbij je direct eigenaar wordt van de auto, dan is een zakelijke financial lease iets voor jou. Het is net als een hypotheek met vaste maandlasten. Je bent vanaf de eerste dag eigenaar en je regelt zelf het onderhoud, de reparaties en verzekeringen. Ook komt het voertuig op je balans te staan.

Op zoek bent naar een leasevorm die lijkt op huur? Dan is operational lease iets voor jou. Aan het einde van de looptijd kun je ervoor kiezen om eigenaar te worden. Bij deze leasevorm regel je ook zelf het onderhoud, reparaties en verzekeringen. Echter komt het niet op je balans te staan, dus zal het geen invloed hebben op je financiële situatie.

Voordelen en nadelen financial lease

Het belangrijkste voordeel is dat een zakelijke financial lease controle geeft. Je wordt direct economisch eigenaar van het voertuig.

✔️ Auto kan fiscaal afgeschreven worden.
✔️ Je hebt recht op investeringsaftrek.
✔️ Onbeperkte kilometers: Je hoeft je geen zorgen te maken om een maximum aantal kilometers.
✔️ Geen bijtelling bij privékilometers.

❌  Risico’s: als het bedrijfsmiddel sneller in waarde daalt dan ingeschat, is het risico voor eigen rekening en het leasen als schuld kan invloed hebben op de solvabiliteit.
❌  Zelf verantwoordelijk voor onderhoud, reparaties, eventuele schade en de afschrijving.

Voordelen en nadelen operational lease

Bij een operational lease ben je niet de eigenaar van het voertuig. Wel hoef je je om minder zaken zorgen te maken.

✔️ Leasemaatschappij betaalt onderhoud, verzekering en wegenbelasting.
✔️ Leasemaatschappij is verantwoordelijk voor afschrijving van het voertuig.
✔️ Geen risico’s op restwaarde en onderhoud.

❌  Je bent niet de eigenaar van het voertuig. Na afloop lever je de auto weer in. Je hebt vaak wel de mogelijkheid om hem over te nemen tegen een afgesproken bedrag.
❌  Maximum aantal kilometers per jaar.
❌  Je betaalt bijtelling over privékilometers.

Kan ik bij Occasion Lease Totaal een operational lease afsluiten?

Nee, dat gaat niet. Wij bieden al onze auto’s aan in een financial lease constructie, wat betekent dat je economisch eigenaar wordt van de auto en dat deze aan het einde van de leaseperiode ook jouw eigendom is. Je bent zelf verantwoordelijk voor zaken zoals wegenbelasting, verzekering en onderhoud van de auto.

Bekijk aanbod

Theme shape
1
Occasion Lease Totaal Binnen twee werkdagen reactie
Heb je een vraag over één van onze occasions? Aarzel niet en stel hem direct! 🚗

Auto's vergelijken