Terug
29 april 2024

Is elektrisch rijden duurder dan benzine?

Bij de overweging om over te stappen op een elektrische auto heerst vaak de vraag: is elektrisch rijden duurder dan benzine? Vaak horen we dat elektrisch rijden goedkoper en beter is voor het milieu. We willen natuurlijk allemaal voordelig rijden en zeker weten of elektrisch rijden echt goedkoper is. Om dit te kunnen vaststellen, is het belangrijk om alle autokosten met elkaar te vergelijken. We hebben dit voor je uitgezocht en in deze blog lees je er alles over.

elektrisch rijden duurder dan benzine Theme shape

Aanschafprijs auto

Om te bepalen of elektrisch rijden duurder is dan rijden op benzine, is het belangrijk om de aanschafprijs te beoordelen. Als je een auto wilt kopen, is het goed om te weten wat een nieuwe auto kost, maar ook wat je betaalt voor een tweedehands model. We vergelijken de kosten van elektrische auto’s met die van benzineauto’s.

Prijs nieuwe elektrische auto

De prijzen van nieuwe elektrische auto’s zijn flink gedaald. In 2018 kostte een nieuwe elektrische auto gemiddeld nog € 75.000, maar in 2021 was dit gedaald naar € 51.000. Dit laat zien dat elektrische auto’s steeds betaalbaarder worden.

Prijs nieuwe benzineauto

Een benzineauto is nog altijd goedkoper in aanschaf dan een elektrische auto. Je koopt een nieuwe benzineauto al voor gemiddeld € 33.000. Dit is nog steeds € 18.000 onder de gemiddelde aanschafprijs van een elektrische auto.

De prijs van een occasion

De prijs van een occasion, oftewel een tweedehands auto, varieert sterk en wordt beïnvloed door verschillende factoren. Belangrijke elementen zijn het merk en model van de auto, de leeftijd, de kilometerstand en de algemene staat van het voertuig. Daarnaast kunnen onderhoudsgeschiedenis en extra voorzieningen de prijs beïnvloeden. Het kopen van een tweedehands auto kan vaak een slimme keuze zijn, omdat het een kosteneffectief alternatief biedt voor nieuwe auto’s, met lagere afschrijvingskosten en er een breed assortiment aan modellen beschikbaar zijn. Het is echter belangrijk om een grondige inspectie te laten uitvoeren en indien mogelijk, een volledige onderhoudsgeschiedenis in te zien om onverwachte kosten te vermijden. Heb je hier hulp bij nodig? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

Elektrische tweedehands auto’s

Ben je benieuwd naar de kosten van een tweedehands elektrische auto?
Bij ons beginnen de prijzen voor een elektrische tweedehands auto vanaf € 13.950. Als je liever per maand betaalt, bieden we ook financieringsopties aan met maandbedragen vanaf € 193. Hoewel de aanschafprijs van een tweedehands elektrische auto vaak hoger is dan die van een tweedehands benzineauto, biedt elektrisch rijden op de lange termijn veel financiële voordelen doordat je minder kwijt bent aan rijden en onderhoud.

Tweedehands benzineauto’s

Vind je elektrisch rijden misschien toch te duur door de aanschafprijs? Dan kun je bij ons terecht voor een benzineauto vanaf € 5.954, of € 82 per maand. Dit is de goedkoopste optie voor het kopen van een auto en daarom een populaire keuze voor veel mensen. Echter, als je op de lange termijn wilt besparen, is het de moeite waard om een tweedehands elektrische auto te overwegen. Elektrisch rijden is namelijk goedkoper dan benzine rijden als het gaat om operationele kosten en onderhoud. Hieronder leggen we uit waarom dit zo is.

Je auto opladen

Stel je hebt een doorsnee elektrische auto met een accucapaciteit van 60 kWh, dan zou een volledige oplaadbeurt je rond de € 30 kosten (uitgaande van € 0,50 per kWh). Met een volle accu kun je doorgaans 300 kilometer rijden, wat neerkomt op ongeveer 10 cent per kilometer. Voor iemand die jaarlijks 15.000 kilometer rijdt, zouden de laadkosten daarmee uitkomen op zo’n € 1.500 per jaar.

Handige tip: Controleer de laadtarieven in de applicatie van je laadpas voorafgaand aan het laden. Zo ben je altijd op de hoogte van de actuele tarieven en voorkom je onverwachte kosten.

Kosten voor het opladen van een elektrische auto thuis Wanneer je thuis laadt via een laadstation of een gewoon stopcontact, zijn de kosten gebaseerd op het tarief van je energieleverancier, wat kan variëren door de fluctuerende energieprijzen.

Voor een rekenvoorbeeld nemen we een gemiddeld tarief van ongeveer € 0,42 per kWh (gebaseerd op prijzen in 2022). Met een elektrische auto met een 60 kWh-batterij en een bereik van 300 kilometer, kost een volle lading je ongeveer € 25 (€ 0,42 x 60 kWh), wat resulteert in een kostprijs van ongeveer 8 cent per kilometer. Als je jaarlijks 15.000 kilometer rijdt, zouden je laadkosten thuis ongeveer € 1.260 bedragen.

Je auto voltanken met benzine

In Nederland zijn er duizenden tankstations waar benzineprijzen vaak fluctueren, afhankelijk van de olieprijs en belastingen. De prijs voor benzine varieert doorgaans tussen € 1,70 en € 2,20 per liter.

Voor een gemiddelde benzineauto met een tankinhoud van 50 liter kost het volledig vullen van de tank tussen de € 85 en € 110 (uitgaande van een gemiddelde prijs van € 1,95 per liter). Met een volle tank kun je ongeveer 600 kilometer afleggen, wat neerkomt op een kostenpost van ongeveer 15 tot 18 cent per kilometer. Als je jaarlijks 15.000 kilometer aflegt, komt dat neer op een jaarlijkse uitgave van ongeveer € 2.250 tot € 2.700 aan benzine.

Handige tip: Veel benzinepompen bieden loyaliteitsprogramma’s die kortingen kunnen geven op de brandstofprijs. Het kan lonen om deze programma’s te gebruiken om de kosten van benzine te verlagen.

Dus is elektrisch rijden duurder dan benzine?

Nee, over het algemeen is dit niet duurder. Hoewel de aanschafprijs vaak hoger ligt kan elektrisch rijden goedkoper zijn op de lange termijn. Dit komt door de lagere onderhoudskosten en de brandstofkosten.

Theme shape
1
Occasion Lease Totaal Binnen twee werkdagen reactie
Heb je een vraag over één van onze occasions? Aarzel niet en stel hem direct! 🚗

Auto's vergelijken