Terug
29 april 2024

Is elektrisch rijden duurder dan benzine?

We horen vaak dat elektrisch rijden goedkoper en beter is voor het milieu. We willen natuurlijk allemaal goedkoop rijden en zeker weten of elektrisch rijden ook wel goedkoper is. Wij zoeken uit of elektrisch rijden duurder is dan benzine.

elektrisch rijden duurder dan benzine Theme shape

Aanschafprijs auto

Als je een auto wilt kopen, is het goed om te weten wat een nieuwe auto kost, maar ook wat je betaalt voor een tweedehands auto. We kijken naar de verschillen tussen elektrische auto’s en benzineauto’s.

Prijs nieuwe elektrische auto

De prijzen van nieuwe elektrische auto’s zijn flink gedaald. In 2018 kostte een nieuwe elektrische auto gemiddeld nog € 75.000, maar in 2021 was dit gedaald naar € 51.000. Dit laat zien dat elektrische auto’s steeds betaalbaarder worden.

Prijs nieuwe benzineauto

Een benzineauto is nog altijd goedkoper in aanschaf. Je koopt een nieuwe benzineauto al voor gemiddeld € 33.000. Dit is nog steeds € 18.000 onder de gemiddelde aanschafprijs van een elektrische auto.

De prijs van een occasion

Een tweedehands auto kopen kan een slimme keuze zijn als je geld wilt besparen.

Elektrische tweedehands auto’s

Bij ons beginnen de prijzen voor een elektrische tweedehands auto vanaf € 13.950, of je kunt kiezen voor een maandbedrag van € 193. Hoewel dit duurder is dan een tweedehands benzineauto, kan het je op de lange termijn geld besparen, omdat je minder kwijt bent aan rijden en onderhoud.

Tweedehands benzineauto’s

Als je nog minder wilt uitgeven, kun je bij ons terecht voor een benzineauto vanaf € 5.954, of € 82 per maand. Dit is de goedkoopste optie voor het kopen van een auto, wat het een populaire keuze maakt voor veel mensen.

Je auto opladen

Stel je hebt een doorsnee elektrische auto met een accucapaciteit van 60 kWh, dan zou een volledige oplaadbeurt je rond de € 30 kosten (uitgaande van € 0,50 per kWh). Met een volle accu kun je doorgaans 300 kilometer rijden, wat neerkomt op ongeveer 10 cent per kilometer. Voor iemand die jaarlijks 15.000 kilometer rijdt, zouden de laadkosten daarmee uitkomen op zo’n € 1.500 per jaar.

Handige tip: Controleer de laadtarieven in de applicatie van je laadpas voorafgaand aan het laden. Zo ben je altijd op de hoogte van de actuele tarieven en voorkom je onverwachte kosten.

Kosten voor het opladen van een elektrische auto thuis Wanneer je thuis laadt via een laadstation of een gewoon stopcontact, zijn de kosten gebaseerd op het tarief van je energieleverancier, wat kan variëren door de fluctuerende energieprijzen.

Voor een rekenvoorbeeld nemen we een gemiddeld tarief van ongeveer € 0,42 per kWh (gebaseerd op prijzen in 2022). Met een elektrische auto met een 60 kWh-batterij en een bereik van 300 kilometer, kost een volle lading je ongeveer € 25 (€ 0,42 x 60 kWh), wat resulteert in een kostprijs van ongeveer 8 cent per kilometer. Als je jaarlijks 15.000 kilometer rijdt, zouden je laadkosten thuis ongeveer € 1.260 bedragen.

Je auto voltanken met benzine

In Nederland zijn er duizenden tankstations waar benzineprijzen vaak fluctueren, afhankelijk van de olieprijs en belastingen. De prijs voor benzine varieert doorgaans tussen € 1,70 en € 2,20 per liter.

Voor een gemiddelde benzineauto met een tankinhoud van 50 liter kost het volledig vullen van de tank tussen de € 85 en € 110 (uitgaande van een gemiddelde prijs van € 1,95 per liter). Met een volle tank kun je ongeveer 600 kilometer afleggen, wat neerkomt op een kostenpost van ongeveer 15 tot 18 cent per kilometer. Als je jaarlijks 15.000 kilometer aflegt, komt dat neer op een jaarlijkse uitgave van ongeveer € 2.250 tot € 2.700 aan benzine.

Handige tip: Veel benzinepompen bieden loyaliteitsprogramma’s die kortingen kunnen geven op de brandstofprijs. Het kan lonen om deze programma’s te gebruiken om de kosten van benzine te verlagen.

Dus is elektrisch rijden duurder dan benzine?

Nee, over het algemeen is dit niet duurder. Hoewel de aanschafprijs vaak hoger ligt kan elektrisch rijden goedkoper zijn op lange termijn. Dit komt door de lagere onderhoudskosten en de brandstofkosten.

Theme shape
1
Occasion Lease Totaal Binnen twee werkdagen reactie
Heb je een vraag over één van onze occasions? Aarzel niet en stel hem direct! 🚗

Auto's vergelijken