Terug
17 januari 2024

Alles over btw- en marge-auto’s

Je bent op zoek bent naar een nieuwe auto, en je ontdekt de wereld van btw-auto’s en marge-auto’s. Btw-auto’s zijn nieuw, met de btw al in de prijs inbegrepen, terwijl bedrijven soms die betaalde btw kunnen terugvorderen. Aan de andere kant heb je marge-auto’s, al eens gebruikt, waarbij de belasting al is betaald door de vorige eigenaar. Hier hoef je geen extra belasting bovenop de prijs te betalen, maar alleen over het verschil tussen aankoopprijs en verkoopprijs, oftewel de handelsmarge. Bij het kopen of leasen is het slim om te letten op de totale kosten, btw-teruggavemogelijkheden en vermijden van veelgemaakte fouten. Zo maak je niet alleen een goede autokoop, maar benut je ook financiële voordelen bij het kiezen tussen een btw-auto en een marge-auto. We leggen je alles uit in deze blog!

Bekijk aanbod

btw marge auto Theme shape

Wat is een btw-auto?

Een btw-auto is een nieuwe auto waarbij er belasting over de toegevoegde waarde (btw) wordt gerekend bij de verkoop. Die btw zit vaak al bij de prijs inbegrepen die je ziet in de advertentie. Kopers krijgen een factuur waarop staat hoeveel btw ze betalen. Soms kunnen bedrijven die btw terugkrijgen, afhankelijk van regels in hun land. Het is handig om het verschil te weten tussen btw-auto’s en marge-auto’s, omdat dit invloed heeft op hoeveel geld je uiteindelijk voor de auto betaalt en hoe belastingen worden toegepast bij het kopen van een auto.

Btw teruggaveprocedure

Voor bedrijven die denken aan het kopen van een btw-auto, is het handig om te weten dat ze de betaalde belasting kunnen terugkrijgen. Dit noemen we de btw-teruggaveprocedure. Bedrijven moeten wel goed letten op bepaalde documenten, zoals facturen en aankoopbewijzen, om de terugbetaling aan te vragen. Het is slim om hiermee bekend te zijn en alles goed bij te houden, omdat het kan helpen om financiële voordelen te behalen bij de aanschaf van btw-auto’s.

Wat zijn de voordelen en nadelen van btw-auto’s?

De voordelen en nadelen van btw-auto’s hebben te maken met zowel de mensen die een auto kopen als de mensen die de auto’s verkopen. Voor kopers is het handig dat de belasting al bij de prijs zit die je ziet, waardoor je precies weet hoeveel je moet betalen. Maar het nadeel is dat de prijs hoger kan zijn door die belasting. Verkopers moeten nadenken over hoe ze hun auto’s aantrekkelijk maken voor kopers, bijvoorbeeld door te beslissen of ze de belasting al in de prijs opnemen. Het is belangrijk om deze voor- en nadelen te begrijpen als je een auto koopt of verkoopt.

Aanbod btw-auto’s

Wat is een marge-auto?

Een marge-auto is een gebruikte auto waarbij de belasting al is betaald door de vorige eigenaar. Als je zo’n auto koopt, hoef je geen extra belasting toe te voegen aan de prijs. In plaats daarvan wordt alleen belasting geheven over het verschil tussen wat de verkoper heeft betaald en wat jij betaalt. Dat verschil noemen we de handelsmarge. Dit maakt marge-auto’s vaak aantrekkelijk voor mensen die een auto willen kopen, omdat er geen extra belasting bovenop de prijs komt. Het is belangrijk om het verschil te begrijpen tussen btw-auto’s en marge-auto’s, omdat het invloed heeft op hoeveel je uiteindelijk voor de auto betaalt.

Hoe werkt handelsmarge?

Bij marge-auto’s is het belangrijk om te weten hoe de handelsmarge werkt. De handelsmarge is het verschil tussen wat de verkoper heeft betaald voor de auto en wat jij als koper ervoor betaalt. Dus, als je zo’n auto koopt, betaal je belasting over dat verschil, niet over de hele prijs. Dit maakt marge-auto’s vaak aantrekkelijk omdat er geen extra belasting bovenop komt, zoals bij nieuwe auto’s waar btw wordt toegevoegd. Het begrijpen van de handelsmarge helpt je de uiteindelijke kosten van de auto te begrijpen.

Voordelen en nadelen van een marge-auto

De voordelen en nadelen van marge-auto’s hebben te maken met zowel mensen die een auto kopen als mensen die de auto’s verkopen. Voor kopers is het handig dat de vorige eigenaar al de belasting heeft betaald, dus je hoeft geen extra belasting bovenop de prijs te betalen. Dat kan de kosten voor jou als koper verlagen. Maar er zijn ook nadelen, zoals beperkte mogelijkheden voor verkopers om belasting terug te krijgen en mogelijk hogere startkosten. Voor verkopers is het belangrijk om te bedenken hoe ze de auto aantrekkelijk kunnen maken voor kopers, rekening houdend met de al betaalde belasting. Het is slim om deze voor- en nadelen te begrijpen als je een auto koopt of verkoopt.

Aanbod marge-auto’s

Het verschil tussen een btw- en marge-auto

Het verschil tussen btw-auto’s en marge-auto’s gaat over hoe belasting wordt berekend bij de verkoop van auto’s. Voor nieuwe auto’s, de btw-auto’s, wordt belasting over de toegevoegde waarde (btw) vaak al meegenomen in de prijs die je ziet in de advertentie. Bij marge-auto’s, tweedehands auto’s, is de btw al betaald door de vorige eigenaar. Als je zo’n auto koopt, hoef je geen extra btw te betalen bovenop de prijs; in plaats daarvan wordt belasting geheven over het verschil tussen wat de verkoper heeft betaald en wat jij betaalt, de handelsmarge. Het is handig om dit te weten omdat het invloed heeft op hoeveel je uiteindelijk voor de auto betaalt en hoe belastingen worden toegepast bij de aankoop van een auto.

Waar moet je op letten bij het kopen of leasen van een btw- of marge-auto

Als je een auto wilt kopen, of het nu een btw-auto of een marge-auto is, zijn er handige tips die goed zijn voor degene die de auto least. Bij btw-auto’s is het slim om te kijken naar de totale kosten, inclusief de belasting, en te checken of je de belasting kunt terugkrijgen. Voor marge-auto’s is het fijn dat de belasting al betaald is, wat de uiteindelijke kosten voor degene die least kan verminderen. Bij beide soorten auto’s is het belangrijk om veelgemaakte fouten te voorkomen, zoals het niet goed nakijken van de autohistorie of het negeren van de juiste papieren. Door deze tips te volgen, kan degene die de auto least slimme beslissingen nemen en financiële voordelen halen bij het kopen van een auto.

Bekijk aanbod

Theme shape
1
Occasion Lease Totaal Binnen twee werkdagen reactie
Heb je een vraag over één van onze occasions? Aarzel niet en stel hem direct! 🚗

Auto's vergelijken